12.05.2021 09:08:33

Donacija drona Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Stružec za nadolazeću protupožarnu sezonu

DVD Stružec jedna je od čak deset vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj kojima će Telemach Hrvatska donirati dron i mobilni telefon u ovogodišnjoj DRONaciji

Dobrovoljno vatrogasno društvo Stružec u nadolazeću protupožarnu sezonu ulazi uz dodatak moderne tehnologije. Naime, Telemach Hrvatska jučer im je službeno uručio donaciju drona i mobilnog uređaja za upravljanje dronom.

DVD Stružec jedna je od čak deset vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj kojima će Telemach Hrvatska, nakon javnog natječaja, donirati bespilotnu letjelicu i mobilni telefon u ovogodišnjoj DRONaciji. Ta je telekomunikacijska kompanija napravila dodatan iskorak u svojem dugogodišnjem društveno odgovornom projektu te, umjesto dosadašnjih pet, ove godine donira dvostruko više bespilotnih letjelica. Time je, od početka provedbe projekta 2017. godine, donacijom ukupno 25 dronova pomogla u zaštiti čak četvrtine područja Hrvatske.

„Donacijom drona i mobilnog telefona DVD-u Stružec želimo se simbolično zahvaliti na njihovom predanom radu u očuvanju sigurnosti građana, njihove imovine ali i prirodnih ljepota. Upravo su razorni potresi koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju krajem 2020. godine pokazali kako dronovi mogu pomoći u nadzoru oštećenih dimnjaka i krovova, te visokih objekata iz zraka ali i da u takvim nepogodama pomažu i u očuvanju sigurnosti samih vatrogasaca. Vjerujemo kako će ovaj dron DVD-u itekako koristiti u svim budućim intervencijama“, rekla je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Telemachu Hrvatska.

Korištenje dronova uvelike pomaže u svim segmentima vatrogasnih aktivnosti, olakšava vatrogascima rad i omogućuje im veću fleksibilnost, ali i sigurnost na intervencijama.

„Vatrogasci su naši sugrađani koji su nam u svakom trenutku na raspolaganju za hitne intervencije, od požara, poplava, potresa, prometnih nezgoda do svih drugih nepogoda u kojima se možemo naći. Upotreba moderne tehnologije kao što su dronovi značajno pomaže vatrogascima u hitnim intervencijama te sprječavanju životnih prijetnji građanima. Iznimno smo ponosni što će DVD Stružec od sada na raspolaganju imati pomoć iz zraka i zahvaljujemo se ovim putem Telemachu Hrvatska na ovoj vrijednoj donaciji“, izjavio je Roman Rosavec, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije.

Uoči preuzimanja donacije, vatrogasci DVD-a Stružec imali su općenitu virtualnu, a potom i terensku edukaciju u Strušcu kako bi učinkovitije upravljali dronom kada im zatreba, u organizaciji Telemacha Hrvatska i u suradnji s partnerom ''Geomatikom Smolčak''.

„Nedavni potresi koji su pogodili našu županiju još jednom su pokazali važnost brze reakcije ali i predanosti naših vatrogasaca. Uz izniman kadar kojeg imamo u našem DVD-u važna je i tehnička opremljenost kako bismo uvijek bili na razini zadatka. Tehnologija nam itekako pomaže u našem radu i sretni smo što ćemo od sada na intervencijama imati pomoć drona te se zahvaljujemo Telemachu Hrvatska na donaciji„ rekao je Mario Čehulić, tajnik DVD-a Stružec.