09.07.2021 17:25:41

Telemach Hrvatska, član United Grupe, od Hrvatskog Telekoma i Zagrebačke banke kupuje većinski udio u Optima Telekomu

United Grupa, vodeći pružatelj telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, postigla je dogovor s Hrvatskim Telekomom (HT) i Zagrebačkom bankom o preuzimanju većinskog udjela u Optima Telekomu, hrvatskom operateru koji pruža usluge fiksnog interneta i pay-TV usluge.

United Grupa koja u Hrvatskoj telekomunikacijske usluge pruža pod brendom Telemach, potpisala je kupoprodajni ugovor kako bi preuzela 17,41% dionica od Hrvatskog Telekoma i 36,90% dionica koje su u vlasništvu Zagrebačke banke.

Dogovor je logičan korak u predanosti United Grupe da hrvatskim korisnicima pruži telekomunikacijske usluge najnovije generacije.

United Grupa ulaže 130 milijuna eura u modernizaciju mobilne mreže Telemacha Hrvatska kako bi poboljšala kvalitetu, proširila pokrivenost i korisnicima ponudila cjelovito 5G iskustvo. Također, Grupa ulaže 100 milijuna eura u izgradnju najmodernije optičke mreže na kojoj hrvatskim korisnicima već nudi fiksnu telefoniju i superbrzi širokopojasni Internet s brzinama od 300 Mbps do 2 Gbps.

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od spomenutih ulaganja i novih modernih usluga koje će omogućiti konvergenciju s mobilnom uslugom te poboljšati kvalitetu i korisničko iskustvo.

Prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja. Dogovor je također uvjetovan odobrenjem nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

"Ovaj sporazum predstavlja korak dalje u našem planu da transformiramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergentnu telekom kompaniju koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući i TV, i to na vlastitoj infrastrukturi", rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

"Očekujemo kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima i uvjereni smo kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će nam omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj", dodaje Adrian Ježina.

Dionice Optime uvrštene su na Zagrebačku burzu. Nakon pribavljanja regulatornih odobrenja, United Grupa će podnijeti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Optime.

United Grupa posluje u osam zemalja u regiji i ima približno 11 milijuna korisnika i više od 12.500 tisuća zaposlenika. Kompanija ima najširu pokrivenost mrežom u jugoistočnoj Europi, a korisnicima nudi najatraktivniji izbor TV sadržaja iz cijelog svijeta, kao i neke od najpopularnijih domaćih sadržaja.