30.04.2021 09:11:27

Donacija drona Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Legrad za nadolazeću protupožarnu sezonu

DVD Legrad jedna je od čak deset vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj kojima će Telemach Hrvatska donirati dron i mobilni telefon u ovogodišnjoj DRONaciji

Dobrovoljno vatrogasno društvo Legrad u nadolazeću protupožarnu sezonu ulazi uz dodatak moderne tehnologije. Naime, Telemach Hrvatska jučer im je službeno uručio donaciju drona i mobilnog uređaja za upravljanje dronom.

DVD Legrad jedna je od čak deset vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj kojima će Telemach Hrvatska, nakon javnog natječaja, donirati bespilotnu letjelicu i mobilni telefon u ovogodišnjoj DRONaciji. Ta je telekomunikacijska kompanija napravila dodatan iskorak u svojem dugogodišnjem društveno odgovornom projektu te, umjesto dosadašnjih pet, ove godine donira dvostruko više bespilotnih letjelica. Time je, od početka provedbe projekta 2017. godine, donacijom ukupno 25 dronova pomogla u zaštiti čak četvrtine područja Hrvatske.

„DRONacija je projekt na kojeg smo iznimno ponosni jer donacijom dronova omogućujemo vatrogasnim postrojbama nužnu pomoć tehnologije za sve vrste vatrogasnih aktivnosti. Društveno odgovorno poslovanje i zaštita okoliša važan su dio našeg poslovanja i nastojimo kroz ovakve i slične projekte doprinijeti lokalnoj zajednici. Vjerujem da će ovaj donirani dron i mobilni uređaj uvelike koristiti DVD-u Legrad u daljnjoj zaštiti građana, prirodnih ljepota i imovine u ovom kraju“, rekla je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Telemachu Hrvatska.

Korištenje dronova uvelike pomaže u svim segmentima vatrogasnih aktivnosti, olakšava vatrogascima rad i omogućuje im veću fleksibilnost, ali i sigurnost na intervencijama.
„Vatrogasna postrojba DVD-a Legrad okosnica je operativnog djelovanja na svim vatrogasnim intervencijama i različitim događajima na području općine Legrad, ali i van granica općine i županije. Iznimno smo ponosni na naše vatrogasce koji svojom motiviranošću i predanošću osiguravaju sigurnost svim građanima Legrada. Zahvaljujem se u ime svih građana Telemachu Hrvatska na ovoj vrijednoj donaciji drona DVD-u i siguran sam da je ova donacija došla u prave ruke“, izjavio je Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad.

Uoči preuzimanja donacije, vatrogasci DVD-a Legrad imali su općenitu virtualnu, a potom i terensku edukaciju u Jastrebarskom kako bi učinkovitije upravljali dronom kada im zatreba, u organizaciji Telemacha Hrvatska i u suradnji s partnerom ''Geomatikom Smolčak''.

„Zahvaljujemo se Telemachu Hrvatska na ovoj vrijednoj donaciji. Donirani dron pomoći će u daljnjoj modernizaciji našeg Društva ali i u našem humanitarnom djelovanju i operativnim zadacima, od čega korist svakako ima i lokalna, ali i šira zajednica. Dron će nam pomoći ponajviše kod intervencija uslijed poplava koje su učestale u našem kraju, traganju za nestalim osobama, pregledu šumskog područja ali i u mapiranju našeg područja djelovanja što će nam uvelike pomoći u svim budućim intervencijama i požarima otvorenog prostora„ rekao je Darko Piškor, zamjenik zapovjednika DVD-a Legrad i zapovjednik VZO Legrad.